Namirnice koje su prirodni diuretik mogu pomoći da se oslobodite viška vode iz organizma. Kada se tečnost skuplja u organizmu, osjećamo se naduto, noge su vam otečene, teško skidate težinu, rijetko idete u toalet…


Osim štio podstiču izbacivanje viška vode, diuretici smanjuju i hipertenziju tako što izbacuju natrijum iz tijela i oslobađaju organizam od štetnih toksina kroz mokraću. Evo koje diuretičke namirnice možete svakodnevno konzumirati u obrocima:

  1. Krastavac – Imaju visok sadržaj vode i sadrže kafeinsku kiselinu koja pomaže da se oslobodimo zadržane vode iz našeg tijela. Takođe, sadrže određene hranljive materije koje pomažu u izbacivanju toksina iz bubrega, sadrže malo kalorija, što ih čini dobrim izborom za one koji žele da izgube težinu.
  2. Celer – sadrži supstancu kumarin koja pomaže u prevenciji visokog krvnog pritiska, kao i u čišćenju organizma tako što izbacuje svu nepotrebnu vodu iz tijela. Olakšava varenje i ublažava nadimanje.
  3. Šargarepa – ovu namirnicu često koristimo u pripremi jela, a zaboravljamo koliko je bogata antioksidansima i vitaminima koji olakšavaju detoksikaciju. Šargarepa je takođe esencijalni sastojak koji treba dodati u ishranu jer jača naš vid i sadrži vitamine K i A. Sok od šargarepe pomaže u regulisanju holesterola i šećera u krvi, a može pomoći i u procesu mršavljenja. Kada je reč o šećeru, insulinskoj rezistenciji i dijabetesu, preporučuje se da konzumirate svežu šargarepu umjesto kuvane.
  4. Cimet je namirnica koja drži apetit pod kontrolom. Odličan je začin za jačanje imuniteta i čišćenje organizma, a bogat je mineralima, vitaminima i vlaknima. Igra veliku ulogu u procesu detoksikacije. Kada u čašu tople vode dodate malo cimeta, ovo može pomoći da smršate, ali i da izbacite nepotrebnu tečnost iz tela.

By admin