VEĆINI NE IZDRŽI NI JEDAN DAN: Sjajni trikovi da vam baterija na mobilnom traje više dana

Danas, retko ko od nas može da zamisli život bez mobilnog telefona.

Osim što je sredstvo za komunikciju, omogućava nam da budemo u toku sa vestima, poslom, gledamo filmove, igramo igrice, slušamo muziku, surfujemo internetom – sve ovo u samo jednom uređaju.

Zato ne iznenađuje što nam često baterija ne izdrži ni jedan dan. Mi vam otkrivamo koji su razlozi brzog trošenja baterije i šta možete da uradite da riješite ovaj problem.

1. Ne čistite priključak za punjenje

Nije dovoljno da samo obrišete ekran telefona, već morate da redovno čistite i priključak za punjenje. Često se unjemu nakupi nečistoća i ostaci iz džepova što otežava punjenje.

Najlakše ćete ga očistite štapićem za uši ili čačkalicom.

2. Koristite jarku pozadinu

Kada provjeravate vrijeme, poruke ili propuštene pozive, uvijek gledate glavni ekran na telefonu. Živopisna i jarka pozadina može zaista da “pojede” bateriju. Stoga je najbolje da koristite crno-bijelu pozadinu i tako sačuvate bateriju.

3. Uvijek nosite telefon u ruci

 

Pokušajte da ne nosite telefon u ruci kada je toplo vrijeme. Zbog visoke temperature, telefon se takođe zagreva, a držanje u ruci povećava šanse da se baterija pregrije i kao rezultat, isprazni.

4. Uključena vam je auto-rotacija ekrana

Iskljuite auto-rotaciju osim ako vam nije krajnje neophodna. Specijalni senzor – akcelerometar, koji je odgovoran za ovu funkciju, troši mnogo energije.

5. Rade vam programi u pozadini

Nakon što provjere Instagram, aplikacije za razmjenu poruka i drugo, ljudi često zaborave da ih zatvore. Ovi programi onda nastavljaju da troše energiju u pozadini. Sjetite se da zatvorite sve prozore s vremena na vrijeme.

6. Koristite maksimalno osvjetljenje ekrana

Kada ste unutra, pokušajte da smanjite osvjetljenost ekrana bar za 30-40%. Ovolika osvjetljenost je obično više nego dovoljna da vidite sve informacije na displeju. Osim toga, dramatično će produžiti život baterije. Kada ste napolju, također ne koristite maksimalnu osvetljenost. Bolje je da koristite funkciju “auto-brightness” da biste vidjeli ekran i na suncu. Plus, ona se sama isključuje poslije 15 minuta.

7. Uključena vam je vibracija

 

Vibracija troši mnogo energije, pa je koristite samo kada je neophodni. U ostalim slučajevima, koristite uključen ili isključen ton.

8. Ne postavljate “time out” za ekran

Podesite ekran na “auto time out “, koristeći najkraće moguće vrijeme. Ovo će značajno smanjiti potrošnju baterije, pa čak i ako vi zaboravite da blokirate ekran, telefon će to sam uraditi.

9. Uključen vam je GPS, Bluetooth i Wi-Fi

 

Ako su vam uključene ove funkcije, baterija će se brzo potrošiti. Zato ih isključite ako trenutno ne tražite određenu lokaciju ili ne vršite prenos podataka.

10. Ne isključujete telefon

Da biste produžili život baterije, isključite telefon na jednu noć. Ovo će pomoći bateriji da se ohladi i sačuva od kvarova.

(Izvor: novi.ba)