UPOZORENJE:5 ZNAKOVA KOJI POKAZUJU DA SU VAŠI BUBREZI OŠTEĆENI

z.jpg-13.png-13.png-13

Dominacija bolesti bubrega je zapanjujuća, a naša izloženost otrovima spriječava najbolje moguće djelovanje ovog ključnog organa. Što sposobnost vaših bubrega biva sve slabije, tako i vaše sveopće zdravlje opada.Naučite prepoznati naznake koje vam govore da sa vašim bubrezima nešto nije uredu, i stvari koje možete učiniti da bi poboljšali sposobnosti bubrega.

Bol u donjem dijelu leđa

Jedan od prvih i predvidljivih indikacija ozljede bubrega je bol u donjem dijelu leđa.

Povremeno je to samo na jednoj strani, što se događa ako netko spava više na jednoj strani nego na drugoj,pa bubreg na toj strani ima više problema zbog gravitacije. U svakom slučaju, ubrzo nakon što bol primjetimo na jednoj strani, premjestiti će se na obje strane.

Primjer je ustajanje ujutro, ili čak usred noći a donji dio leđa, jedna strana ili obje, bole vas na par minuta.Kada odete urinirati bol lagano nestaje. U tom trenutku leđa se oslobađaju pritiska i počinjete se dobro osjećati.

Osip, svrbež i suhoća

Bubrezi pomažu eliminirati otpad iz krvožilnog sustava, pa kada postanu slabiji, razvoj otpada u krvi može dovesti do osipa.

To je često rani pokazatelj oštećenosti bubrega.Ne pokušavajte ovaj problem riješiti kremom jer nećete riješiti problem oštećenosti bubrega.

Promjene mokraće

Budući da bubrezi proizvode mokraću, kada oštećeni dolazi do promjene mokraće i navika mokrenja. Nekoliko slučajeva ovih promjena su:

• Možete početi ustajati u noći da mokrite
• Možete urinirati sve češće,i u većim količinama,a vaš urine postaje blijed
• Možete mokriti rjeđe, ili u manjim iznosima od običnih
• Možda osjećate pritisak ili poteškoće pri mokrenju
• Vaš urin može sadržavati krv

Promjene mokraćnog kapaciteta su umjerene naznake problema sa bubrezima,dok su promjene boje urina značajnije naznake da su vaši bubrezi oštećeni.

Oticanje u raznim dijelovima tijela

Bubrezi istjeruju otpad i dodatnu tekućinu iz tijela, pa kad oni ne funkcioniraju na odgovarajući način i nisu u mogućnosti obavljati tufunkciju, razvija se dodatna tekućina u tijelu. To često uzrokuje oticanje lica, ruku, nogu, potkoljenice i stopala.

Umor i slabost

Vaši bubrezi proizvode hormon eritropoetin, koji pomaže napraviti crvene krvne pločice koje prenose kisik. Kada imate bubrežnu bolest koja donosi niže razine ovog hormona,vaše tijelo slabi.

To umanjuje transport kisika do stanica i stvara umor i opću slabost.Treba se podhitno liječiti!

388×210-Advancing_RA_and_Kidney_Disease

Uzroci oštećenja bubrega

Jedan od značajnih izvora problema s bubrezima je metal kadmij, koji u naš organizam ulazi kroz tinjanja nafte i ugljena.

Imajte na umu da pušači unose veće količine kadmija u pluća, i sadrže dvostruko više kadmija nego nepušači.

Kako poboljšati funkciju bubrega

Postoji nekoliko pristupa kako bi se poboljšala funkcija bubrega kroz rutinu prehrane i način života.

Kao prvo, ne pušite i izbjegavajte situacije i predmete koji sadrže prekomjernu količinu kadmija. Odlučite da vježbate, ostanite hidratizirani, i konzumirajte nezaslađen sok od brusnica svaki dan.