Namirnica koja je sastavni dio meze ali i sendviča može da naruši zdravlje.
Mnogima je omiljeno jelo za doručak sendvič, u koji se obavezno pored salate stavlja i malo mesa, pri čemu je to obično šunka.
Međutim, stručnjaci savjetuju da je potrebno da budete oprezni sa ovom namirnicom.

Zašto?
Pored toga što šunka sadrži dobre nutritijente, ona u sebi ima i one negativne, odnosno ima jednu nuspojavu — zadržava vodu u tijelu.
Da bi šunka imala dobar ukus, prilikom pravljenja ovog proizvoda u šunku se dodaje dosta soli, odnosno kako je američko Ministarstvo poljoprivrede prenjelo, radi se o tome da u 85 grama dimljene šunke ima čak 830 miligrama natrijuma.
Tako da prilikom čestog konzumiranja šunke to dovodi do zadržavanja vode u tijelu, te zbog toga mogu oticati stopala, šake ili zglobovi.


Ali to nije sve… Posljedica ima mnogo više od oticanja. Dakle, prilikom prekomjernog unošenja soli i u organizam, prilikom zadržavanja vode dolazi do zadržavanja vode, čime se pravi pritisak na krvne sudove što može povećavajući rizik od infarkta ili moždanog udara.
Može doći i do gubljenja kalcijuna iz kostiju što može na duži rok da napravi ozbiljne probleme sa kostima.
Takođe, velika količina soli može negativno uticati na jetru i bubrege. Nutricionisti preporučuju da je neophodno jesti šunku umjereno, ali i to da je potrebno da popijete veću količinu vode.

By admin