UBLAŽAVA MNOGE TEGOBE: Čaj koji je posebno koristan ženama, djeluje protuupalno i ubrzava metabolizam!

Rasprostranjena i ljekovita biljka od koje se pravi čaj može pomoći u mnogim tjelesnim tegobama.

Iz prirode dolazi prava riznica zdravlja, pa se tako mnoga ljekovita svojstva mogu naći u biljkama za koje to nikada ne bismo mislili. Jedna od tih biljaka je i stolisnik koji je rasprostranjen i gotovo svima nadohvat ruke. Ljekovita je za gotovo svaku tegobu, a posebno je dobra za žene.

Stolisnik, hajdučka trava, mjesečina.. samo su neka od imena

U narodu je poznat kao hajdučka trava, hajdučica, kunica, mjesečina i mnogi drugi. Stolisnik je korišten od davnina i vjeruje se da su ga koristili hajduci vežući ga oko vrata. Smatra se je imao ljekovita svojstva i ublažavao ozlijede i bolove. Od toga i dolazi naziv hajdučka trava. Stolisnik je jako rasprostranjen i može se pronaći uz mnoge ceste, putove, na livadama i poljima. Raste na prostorima sve do 1700 metara nadmorske visine. Ova ljekovita biljka može narasti od 20 do 60 centimetara. Stabljika joj je dlakava te ima dvostruke ili trostruke peraste listove. Cvjetovi su jake crvene boje, rozi ili bijeli i nalaze se na samom vrhu stabljike te imaju ugodan miris.

Za čaj od stolisnika biljka se bere od lipnja do listopada, i to cijela u cvatu. Reže se tek nešto iznad zemlje, veže u snopove pa objesi kako bi se osušila. Vješaju se tako da se stabljike zavežu za krajeve, a cvjetovi okrenu prema dolje. Najbolje je sušiti ju na sjenovitom mjestu. Ako ima debelih i drvenastih dijelova, njih treba izdvojiti. Ako ga berete za čaj od stolisnika, najbolje je brati biljke po suncu jer će se osunčani cvjetovi radi manja vlage lakše sušiti.

Foto: distilerija.com

Poznat po svojim protuupalnim svojstvima

Stolisnik je jako vrijedna i ljekovita biljka, a jako je poznat po svojim protuupalnim svojstvima. Osim što je djelotvoran kod raznih ženskih problema, pomaže i kod problema s probavom, krvarenjem i ostalo. Ovo su glavne dobrobiti čaja od stolisnika.

odličan kod ženskih problema – čaj od stolisnika poznat je po tome da umiruje cijeli organizam, pa tako dobro pomaže za ublažavanje bolova i simptoma PMS-a
smanjuje menstrualne tegobe
pomaže kod upala mjehura i jajnika te je koristan u kombinaciji s vrkutom za liječenje problema ženskih organa
smiruje nervozu želuca i crijeva, stimulira njihov rad te pospješuje probavu i apetit
sprječava formiranje žučnog kamenca te generalno povoljno djeluje na rad žučnog mjehura

pomaže radu jetre i slezene
pomaže kod kašlja i prehlade, upale sinusa (sinusitisa) te djeluje protuupalno na čitavi organizam
ako se koristi za vrijeme prehlade i gripe smanjivat će simptome i ubrzati oporavak
koristi se za zaustavljanje vanjskog i unutarnjeg krvarenja iz organa
pročišćava krv
odlično djeluje protiv simptoma alergije kao što su suzne oči ili kihanje, te pomaže kod začepljenih dišnih puteva
koristi se kao zaštita kože prilikom sunčanja te se njime može čistiti koža kao zaštita i borba protiv bubuljica
Čaj od stolisnika

Pripremiti čaj od stolisnika možete od svježih osušenih biljaka i cvjetova, ali ga možete kupiti i već gotovog. Dakako, prirodna biljka koju ste sami ubrali sigurno ima više ljekovitih svojstava od kupljene u trgovini.

Čaj se priprema iz cvijeta i to tako da, kao i svaki drugi čaj, uzmete žličicu osušenog cvijeta i prelijete ga sa 2,5 decilitra ključale vode. Ostavite da stoji oko 15 minuta pa procijedite. Uz čaj od stolisnika možete dodati čaj od kadulje, mente ili kamilice. Postupak je jednak. Ovaj čaj možete dodavati i u kupke ili ga koristiti za obloge.

Stolisnik se može koristiti i kao začin iako je to u našim područjima rijetkost. Uz njega se može dodati limun te izraditi umak sličnog okusa umaku od kopra.

Preuzeto