Trikovi za čišćenje: Plovućac brzo skida kamenac u kadi

Akoholni ocat i malo destilirane vode čisti masne kuhinjske ormariće, dok kombinacija limuna i soda bikarbone skida naslage sapunice u tuš-kabini

Ako ste umorni od ribanja štednjaka, osobito pećnice, bez efekta ili ribanja kade koje nije “presudilo” žutim mrljama od kamenca, postoje rješenja koja ne zahtijevaju snagu.

– Čak i najgoru prljavštinu možete riješiti uz pomoć nekoliko jednostavnih trikova – kaže Liz Trotter, vlasnica servisa za čišćenje. Na primjer, znamo da je teško držati oko baš na svemu što istodobno radite u kuhinji i da se lako može dogoditi da vam ručak iskipi po cijelom štednjaku.

Ostavite da se hrana ohladi (u protivnom se možete samo opeći, a čišćenje će potrajati) pa izvadite poklopce na plameniku i rešetke. Njih morate očistiti posebno. Nanesite izravno na štednjak malo gela za perilicu posuđa ili prašak u prahu koji ste prethodno pomiješali s malo vode.

– Nemojte upotrebljavati ‘običan’ deterdžent za posuđe jer ne može dobro ‘nagristi’ hranu i masnoću – kaže Liz Trotter. Deterdžent ostavite na štednjaku 15-ak minuta, a zatim vlažnom spužvom provjerite može li se brisanjem ukloniti sva masnoća. Ako ne ide dobro, dodajte još malo vode i pričekajte još 15-ak minuta pa obrišite hranu i masnoću sa štednjaka.

Masne mrlje, mrvice i stvrdnuti tragovi hrane u pećnici
Rješenje: Kad rešetke na štednjaku ili u pećnici postanu ružno masne, operite ih u perilici posuđa. Stavite ih na ciklus za pranje jako zaprljanih tava i lonaca, bez ostalog posuđa.

Alternativa: Potopite ih u sudoper (ili kadi) u vodi kojoj ste dodali gel za perilicu posuđa ili prašak za rublje. Dodajte 1/4 šalice praška na vodu koja je dovoljna da ih pokrije. Ostavite pola sata, isperite i osušite.

Za tešku prljavštinu: Neka se pećnica čisti sama, kaže Trotter. Treba vam sprej za čišćenje pećnice. Zagrijte pećnicu na najnižoj temperaturi pa isključite. Stavite rešetke na stari ručnik i poprskajte te vratite u još toplu pećnicu na 30-ak minuta.

Problem: Masni elementi i vrata kuhinjskih ormarića
Rješenje: U bocu s raspršivačem stavite alkoholni ocat i malo destilirane vode. Rabite smjesu jedanput na tjedan.

– Poprskajte na mekanu krpu i obrišite ormariće. No nemojte time brisati porozne površine kao što je granit – kaže Donna Smallin, autorica “Čišćenje za 60 sekundi”.

Za tešku prljavštinu: Rabite krpu s mikrovlaknima umočenu u deterdžent koji odmašćuje, npr., onaj za pranje posuđa, koji ste pomiješali s vodom, kaže Tereza Ward, vlasnica servisa za čišćenje u New Yorku.

Ne zaboravite: Ono što se najčešće zaboravi: obvezno obrišite iznad hladnjaka i vrata hladnjaka, gdje se često nakuplja mnogo masnih tragova.

Naslage sapunice na zidovima tuš-kabine ili kade
Rješenje: Pomiješajte 1/2 šalice svježeg iscijeđenog soka od limuna, 1/2 šalice alkoholnog octa, 1/2 šalice vode i 1/2 šalice sode bikarbone. U to namočite krpu s mikrovlaknima kojom lagano izribajte površine zaprljane sapunicom.

Alternativa: Upotrijebite neabrazivnu spužvicu za ribanje natopljenu u sredstvo za čišćenje kupaonice. Pustite da odstoji na staklu tuš-kabine ili na kadi 15-ak min prije nego što isperete.
Ne zaboravite: Prijeđete li spužvicom s malo sapuna i vode staklo tuš-kabine i kadu svaki put nakon pranja i tuširanja spriječit ćete nakupljanje sapunice, što će vas osloboditi čestog ribanja.

Tragovi kamenca zamaglili su zidove tuš-kabine ili začepili tuš
Rješenje: Da biste ponovno vidjeli kroz vrata, poprskajte ih alkoholnim octom ili nekim proizvodom za uklanjanje kamenca te prebrišite krpom s mikrovlaknima. Ne rabite spužvice sa žicom jer one mogu izgrebati staklo.

Alternativa: Kad operete staklo, nanesite tanki sloj laštila za namještaj s mirisom limuna ili voska za poliranje auta da biste zaštitili staklo od vode i spriječili skupljanje kamenca, savjetuje Trotter.

Ne zaboravite: Da biste spriječili kamenac, obrišite zidove kabine nakon svakog tuširanja. Da biste očistili “slušalicu” tuša, ostavite je preko noći da se namače u alkoholnom octu.

Prašnjavi lusteri i svjetiljke
Rješenje: Izvadite sjenilo s tkaninom i usisajte usisavačem kojem ste smanjili snagu. Možete upotrijebiti i valjke s ljepljivom trakom.

Alternativa: Rabite vlažnu krpu s mikrovlaknima pa obrišite svaku žarulju. Lustere od tkanine možete istuširati vrućom vodom, no prije postavljanja natrag pazite da su suhi. Teške staklene kugle možete oprati u perilici posuđa, na ciklusu za pranje porculana.

Ne zaboravite: Nježne nijanse tkanine ili stakla perite ručno blagim deterdžentom za pranje posuđa i osušite.

Tragovi grubog ribanja na porculanskom umivaoniku
Rješenje: Ako se bojite ribati snažnije jer biste mogli izgrebati caklinu, upotrijebite blago neabrazivno sredstvo za pranje u prahu. Dobro namočite površinu koju treba oprati pa pospite vimom ili nanesite tekući vim te oribajte umivaonik krpom s mikrovlaknima.

Alternativa: Rabite spužvice s plastičnom “žičanom” površinom.

Za tešku prljavštine: Rabite kameni plovućac, izvanredno šuplju i spužvastu stijenu, čija je gustoća zbog mjehuraste strukture manja od gustoće vode. Kamen i površina koju ribate moraju biti jako mokri da izbjegnete grebanje i morate vrlo nježno njime prelaziti preko zaprljane površine, bez pritiskanja.