Stručnjaci otkrivaju zašto su čitave generacije mališana zaluđene novotarijom!

Naizgled beskorisna igračka fidžet spiner, koja je postala pravi hit među osnovcima, zapravo je osmišljena kao veoma korisno pomagalo, ali za djecu sa određenim problemima u ponašanju i upravo njena svrha možda najbolje objašnjava zašto je igrica postala popularna.

Naime, spineri služe da poboljšaju koncentraciju djece sa specijalnim potrebama, kao što su poremećaj pažnje ili ADHD, za djecu koja pate od anksioznosti i djecu sa autizmom. Stručnjaci objašnjavaju da li treba da se zabrinete ukoliko i vaše dijete ne ispušta ovu igračku iz ruku.

– Roditelji se slažu da ne žele da njihova djeca na odmoru u školi igraju video igrice, ali oni moraju da razumiju da je djeci ipak neophodna neka preokupacija. Nekada je to bio jo-jo, pa klik-klak, a danas je to spiner. Iako gledamo na njega kao na “prolaznu“ igračku jedne generacije, činjenica je da ćemo efekte spinera vidjeti tek u budućnosti – objašnjava psiholog Nina Racić.

Prema njenim riječima, ako je spiner napravljen za koncentraciju i kao anti-stres igračka, on ne može imati negativne posljedice na djecu kao ni na odrasle. Upoređujući spiner sa anti-stres kuglicama i loptom, Nina kaže da ne vjeruje da spiner ima skrivenu agendu.

 

_

– Ne vidim razlog za zabranu igre na odmorima, jasno je da na času oni mogu djeci odvlačiti pažnju, ali dokle god je spiner “rezervisan“ za odmor, ne bi trebalo da bude problema – dodaje Racićeva.

Međutim, spiner je zabranjen u nekoliko škola u Sjedinjenim Američkim Državama, a nastavnici i učitelji počeli su i u nekim našim školama da ih oduzimaju djeci.

Psiholog Vesna Tomić smatra da su takve zabrane opravdane.

– Nikakvoj igrački nije mjesto u školi. Pod tim podrazumijevam i telefone, tablete, spinere i ostalo – kaže Tomićeva.

 

Pored svega što je djeci pruženo u 21. vijeku u doba digitalizacije, kao što su razne kretivne video-igre ili plej stejšn, roditelji ne mogu, a da se ne zapitaju zašto je djecu privukla jedna tako mehanički prosta igra.

– Djeca imaju potrebu upravo za takvom igračkom, jednostavnom opipljivom kao kontra svemu komplikovanom što ih okružuje i što im se nudi, kao što su telefoni, tableti i komjuteri – objašnjava Vesna Tomić.

Psiholog Aleksandra Janković objašnjava da postoji faktor zasićenja od video-igara i da djeca imaju potrebu za nečim što mogu da opipaju, što nije virtuelno.

 

– To je slika potrošačkog društva, djeca su navikla da stalno imaju novije i novije igračke, pa samim tim što su spineri novost i što ih „svi“ imaju, nije čudno ako i vaše dijete izrazi želju za tim – kaže Aleksandra Janković.

Da nije samo jednostavnost, već i pomodarstvo u pitanju smatra i profesor sociologije Dragan Koković

 

_

– Idustrija zabave je beskrajna i uvijek traži neke nove prostore, spineri su dio ,,masovne poblesavljenosti“ koja se ogleda u praćenju trendova i kopiranju onoga što drugi rade i imaju – kazao je profesor.

Sociolog Ratko Božović smatra da na dijete podjednako utiču roditelji, škola ali i mas mediji, i da se nerijetko dešava dešava da se olako prihvati nešto što se vidi u medijima.

– Ono što se vidi u medijima smatra se prihvatljivim, u dječijoj sferi to je uticaj koji se može nametnuti kao dio stila i tako postati njihova navika, prije nego što se utvrde posljedice i upotrebne vrijednosti – kaže Božović.

Stučnjaci se slažu u jednom stavu – popularnost spinera oslikava mentalitet današnje djece, i ukazuje na veliku nervozu i ankcioznost koja je prisutna među omladinom.

– Današnja djeca se dosađuju i stalno traže neki novi vid zabave, nešto brzo, novo, drugačije. To ubrzanje je podstaknuto i umrežavanjem koje često dovodi do olakog, prevremenog i neadekvatnog prihvatanja stvari koje se vide u medijima – kaže sociolog Ratko Božović.

Izvor: blic.rs