ŠTO DALJE, TO BOLJE: Hrana koju ne smijete zagrijavati u mikrovalnoj!

Nedostatak vremena, hrpa obaveze i glad često rezultiraju brzinskom opcijom, a to je podgrijavanje i zagrijavanje u mikrovalnoj pećnici. Ipak, nije sva hrana za tu opciju. Ovo su namirnice koje trebate izbjegavati pripremati u mikrovalnoj…

Jaja u ljusci

Kuhati jaja u mikrovalnoj je veliko ne jer će vrlo vjerojatno (doslovno) eksplodirati dok se ubrzano kuhaju. Stoga, ipak pripremite kuhana jaja na stari klasičan način, kuhajući ih u vreloj vodi na štednjaku.

Brokula

Ovo super zdravo povrće gubi svoje hranjive tvari ako se priprema u mikrovalnoj. Kako bi u sebe unijeli dozu folata i C vitamina kojima brokula obiluje, najbolje je pripremiti je na pari ili lagano ispeći na tavici.

Majčino mlijeko

Kao što svaka mama (i dadilja) znaju, čuvanje mlijeka u zamrzivaču je preporod. Ali, ono se nikako ne smije zagrijavati u mikrovalnoj jer se toplina neravnomjerno raspoređuje i dolazi do stvaranja vrelih točaka koje mogu naškoditi bebi. Umjesto toga,zagrijte ga pod tekućom vodom.

Voće

Da, ima ljudi koji podgrijavaju voće u mikrovalnoj. Grožđe, breskve i jabuke svojom korom nemaju opciju ispuštanja viška vlage dok se ”kuhaju” u mikrovalnoj, stoga (ako već morate), prije stavljanja u mikrovalnu probušite rupice pomoću čačkalice ili nožem prepolovite željeno voće.

Ljute papričice

Kada ih stavite u mikrovalnu, ljute papričice ispuštaju kapsaicin (kemikalija koja daje ljutost u papričicama) – u zrak. Stoga, zagrijavajte ih u mikrovalnoj samo ako vam je stalo do efekta suzavca u kuhinji i stanu.