STIŽU DOBRE VIJESTI IZ SRBIJE, PRVI PACIJENT IZLIJEČEN OD KORONA VIRUSA: Upozoravaju se SVI GRAĐANI da poštuju SAMO OVO!

U Republici Srbiji je do 18 časova 13. marta 2020. godine registrovano ukupno 35 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Sa Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine, jedan pacijent je otpušten na kućno lečenje, pošto su testovi pokazali da je negativan na korona virus, a njegovo zdravstveno stanje će se i dalje pratiti – izjavila je za RTV Vojvodine, direktorka Kliničkog centra Vojvodine, Edita Stokić.
Pacijent koji je pušten na kućno liječenje, bio je zaražen korona virusom i boravio je na Klinici za infektivne bolesti KCV. Nakon novog testiranja potvrđeno je da pacijent više nije zaražen i da je izliječen, te je stoga i otpušten sa Klinike.

Prepodne, dopremljen je novi pacijenta iz Opšte Bolnice u Kikindi. To je drugi pacijent zaražen Kovidom – 19 iz tog banatskog mjesta.
-Trenutno u Kliničkom centru Vojvodine liječe se četiri pacijenta obolela od korona virusa. Od ta četiri pacijenta jedan je u teškom opštem stanju i zahtjeva mehaničku ventilaciju. Svi pacijenti su hemodinamski stabilni, njihovo zdravstveno stanje monitoriše se tokom 24 sata od strane multidisciplinarnog tima ljekara Kliničkog centra Vojvodine. Liječenje ovih pacijenata sprovodi se u novoizgrađenoj Intenzivnoj jedinici Infektivne Klinike Kliničkog centra Vojvodine, koja je osposobljena i opremljena najmodernijom opremom. Klinički centar Vojvodine je blagovremeno obezbedio dovoljne količine materijala, svih medicinskih lijekova i pratećih sredstava kao i zaštitne opreme neophodne za zaštitu kako zdravstvenih radnika kao i pacijenata koje dopremaju u tu zdravstvenu ustanovu – izjavila je za RTV Edita Stokić.
U Republici Srbiji je do 18 časova 13. marta 2020. godine registrovano ukupno 35 potvrđenih slučajeva COVID 19.
Do 18 časova 13. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 239 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Od posljednjeg izveštaja do 18 časova, 13.03.2020. godine testirani su uzorci 25 osoba od kojih je četvoro pozitivnih i 21 negativan na novi korona virus.
OBAVEŠTENJE ZA GRAĐANE
Svakoga dana u 18 časova ministar zdravlja Zlatibor Lončar na konferenciji objavljuje koliko ima oboljelih od korona virusa u Srbiji kako bi se spriječile lažne informacije i dezinformacije.
Od 12. marta 2020. godine, konferencije za medije na temu korona virusa biće održavane svakog dana u 18 sati, uključujući i dane vikenda, u pres sali Vlade Srbije, Nemanjina 11.
Na taj način će mediji i građani biti blagovremeno obaveštavani o razvoju situacije sa korona virusom, u skladu sa potpunom transparentnošću koju su po pitanju cijele situacije najavili iz Vlade.