SERVISER RIJEŠAVA MISTERIJU: Smanjite račun i spriječite kvar bojlera, evo kako je najbolje da ga uključite!

Apsolutno nije istina da je za novčanik bolje držati bojler stalno upaljenim. Naravno, sve zavisi od broja članova domaćinstva.

Jedna od, čini se, nerješivih misterija je pitanje kada bojler troši najmanje struje – kada je stalno uključen ili kada se to radi po potrebi?

 

Neko će vam reći da je mnogo racionalnije ostaviti bojler uključenim po cijeli dan i noć, jer onda ne mora da grije svu vodu, već samo dogrijava, drugi zagovaraju teoriju da je najbolje paliti ga po potrebi. A evo šta na tu dilemu kaže serviser ovih kućnih aparata.

Apsolutno nije istina da je za novčanik bolje držati bojler stalno upaljenim. Naravno, sve zavisi od broja članova domaćinstva. Tako, ako je u pitanju samac ili bračni par, njima je racionalnije da bojler uključuju po potrebi. S druge strane, ako je u pitanju porodica sa većim brojem članova, njima je vjerovatno najzgodnije da bojler stalno bude uključen jer će u svakom trenutku nekom trebati voda, piše “Blic“…

Takođe, i namjena bojlera igra veliku ulogu, ako je bojler namijenjen samo za tuširanje, onda je smislenije da ga povremeno palite, a ako je u pitanju veliki protočni bojler koji koristite i u kuhinjske namjene, onda ćete ga najvjerovatnije gasiti vrlo rijetko.

 

Dakle, štedljvije je ipak uključiti ga po potrebi, i naravno, ako već pazite na štednju, trudite se da ga uključite u jeftinijoj tarifi.

Što se tiče produžavanja vijeka bojlera, kako objašnjava ovaj serviser, njemu je svejedno da li stalno radi ili ne, ukoliko su svi djelovi u redu.

 

Caka koja, s druge strane, zaista pali jeste da termostat podesite na 55-60 podeika. Neka najviša vrijednost na koju ga namještate bude eventualno 60. Ispod 55. podeika se ne stvara kamenac. S druge strane, ako je termostat stalno podešen na 90, stvaraće se mnogo više kamenca, naročito u ovdašnjim uslovima budući da nam je voda tvrda.

Dakle, što se tiče uštede, ipak nemojte držati bojler stalno upaljenim, a kako biste mu produžili vijek trajanja, obratite pažnju na termostat i čistite kamenac jednom godišnje.

Haber.ba