Samoizlečenje u kući: Pritiskom na ove tačke možete lečiti sve organe

Masaža stopala mnogima od nas je jedna od najomiljenijih vrsta masaže. Ima snažan relaksirajući učinak, jer deluje na čitav organizam. To je zato što se na stopalu nalazi sedam hiljada živčanih završetaka povezanih sa svim delovima tela.

Ciljano tretiranje osetljivih područja (zona) na stopalima i pripadajućih refleksnih tačaka u svrhu olakšavanja tegoba, naziva se refleksologija.

Osim na stopalima, refleksologijom se obrađuju i tačke na zglobovima i dlanovima, a ređe na ušima i licu. Ova tehnika stara je preko 3000 godina, a prvi su je koristili Kinezi i Egipćani. Kineska medicina smatra da uravnotežuje Qi – životnu energiju koja teče kroz kanale u telu.

Današnja je refleksologija utemeljena na zonskoj terapiji, koju je razvila stručnjak za masažu Eunice Ingham tridesetih godina prošloga veka. Ona je otkrila da pritiskanjem stopala može delovati na čitavo telo pacijenata.

Ohrabrena izvanrednim pozitivnim iskustvima, izdala je knjigu “Stories The Feet Can Tell”, u kojoj je dokumentovala svoje slučajeve i predstavila raspored refleksnih tačaka na stopalima.

U zonskoj je terapiji telo podeljeno na deset energetskih zona, koje okomito prolaze telom i završavaju u stopalima. Obrađujući refleksne tačke u određenim zonama, možete stimulisati sve delove tela.

 

Refleksologija deluje na tri načina: opušta, podstiče cirkulaciju i pokrećee energetsku ravnotežu unutar tela.

Ravnoteža je bitna za zdravo telo, um i duh. Kad u telu postoje disfunkcije, ono ispada iz ravnoteže.

Refleksološki tretman vitalno uravnotežuje svaku žlezdu, organ, mišić, tkivo i ćeliju u organizmu, dovodeći telesne sisteme u stanje pravilnog rada.

U refleksološkom tretmanu obrađuju se određene refleksne tačke i zone, odašiljajući impulse u bolesni deo tela.

Dobar će refleksoterapeut pratiti reakcije vašeg tela i pomoći vam da dođete do rezultata veoma brzo. On također može pridoneti lakšem dijagnostifikovanju bolesti.

Poželjno je u početku ne prekidati tretmane koji na nekoliko trenutaka mogu biti bolni, jer reč je o procesu isceljenja. Nakon što se uspostavi protok energija ta bol nestaje.

 

Najčešće indikacije
Refleksologija posebno može pomoći kod:

hormonalnih poremećaja
menopauze
bolova u leđima
migrene i glavobolje
poremećaja spavanja
probavnih tegoba
cirkulatornih problema
depresije, stresa i napetosti

Refleksologija kod kuće
Možete naučiti sami primenjivati refleksologiju na sebi, partnerima pa čak i kućnim ljubimcima.

Sve što vam treba je karta refleksnih tačaka i usvajanje znanja o trajanju i načinu pritiskanja.

Refleksne tačke na šakama teže je masirati jer su smeštene dublje ispod kože, no masaža dlanova može se vrlo lako izvoditi na bilo kojem njihovom delu.

Rad na dlanovima deluje veoma opuštajuće i dobra je alternativa tretiranju stopala, ako ste vrlo škakljivi. Ako patite od težih problema i želite iskusiti punu dobrobit refleksologije svakako posetite edukovanog terapeuta refleksologije.

 

Smernice za rad:
obrađujte zajedno stopala i dlanove

vodite računa o jačini pritiska kod osetljivih ljudi

nemojte primenjivati refleksologiju kod ljudi koji su ležali duže od 24 sata

učenje refleksologije najbolje je početi na stopalima

preporučljivo trajanje tretmana je 20 – 45 minuta, a kod dece i starijih osoba do 30 minuta

tokom tretiranja refleksnih tačaka sme se primenjivati i masaža

kod obrade šaka potreban je jači pritisak, jer se tačke nalaze dublje

(Atma,Alternativa za vas)