Saznajte na koji način đumbir pomaže mršavljenje.

O zdravstvenim benefitima đumbira priča se posljednjih decenija, zapravo od kada je ova namirnica počela šire da se koristi u kuhinji. Specifičnog ukusa koji ne prija svima, pomalo “pecka” na jeziku, đumbir je zapravo izuzetno koristan za zdravlje, počev od podizanja imuniteta, podsticanja rada metabolizma, pa sve do mršavljenja.

Ljekari ističu i da ova namirnica ima izraženo antimikrobno i antibakterijsko dejstvo.

“Šolja čaja od đumbira verovatno neće u potpunosti ‘izliječiti’prehladu, ali će pomoći da ublažite simptome bolesti”, ističu nutricionisti.

Zbog bogatog sadržaja vitamina i korisnih elemenata u tragovima, đumbir blagotvorno djeluje na imunitet u usnoj duplji, takođe poboljšava metabolizam i podstiče gubitak težine. Kod ovog posljednjeg njegov efekat se najviše vidi u poboljšanju funkcije metabolizma, a kada “mašina” radi kao pdmazana, onda nema taloženja sala i gojenja.

Đumbir blagotvorno djeluje i kod tegaba sa gastrointestinalnim traktom. Koristan je i kod povišenog holesterola, što su potvrdile i brojne studije. Naučnici su analizirali životne navike 60 osoba koje imaju problem sa povišenim holesterolom i otkrili da je kod svakog ko je dnevno konzumirao pet grama mljevenog đumbira nivo ovih masnoća smanjen za više od 17 odsto!

By admin