Novi medicinski vodiči smanjili su iznos normalnog krvnog tlaka, što znači da, ako ste dosad bili na rubu gornje granice, sada se već smatrate pacijentom s visokim tlakom.

Procjenjuje se kako je samo u SAD-u 14 posto ljudi, koji su bili na gornjoj granici normalnog tlaka, sada u rizičnoj skupini. Stručnjaci objašnjavaju da su spustili vrijednosti iz razloga što iz dana u dan rastu stope pretilosti i loše prehrane.

“Moramo preuzeti kontrolu nad visokim tlakom u svijetu. Novi vodiči preuzeli su nešto rigorozniji znanstveni pristup, naglašavajući potrebu za liječenjem i većim angažmanom pacijenata”, kaže dr. Tom Frieden, predsjednik neprofitne zdravstvene udruge Vital Strategies.

Da pojasnimo, ako je vaš prvi tlak između 120 i 129, imate povišen krvni tlak. Ako vam prvi tlak prelazi 130, a drugi 80, nema dvojbe – imate visoki tlak, odnosno hipertenziju prvog stupnja. Liječnici kažu kako će samo dva posto novouvedenih pacijenata trebati lijekove, dok će se ostalima preporučiti zdraviji životni stil.

Visoki tlak povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i drugih zdravstvenih problema. Naziva se tihim ubojicom koji postupno uništava arterije i organe dok ne dovede do opasnog stanja, piše Daily Mail.

Izvor: net

By admin