Ne možete više podnijeti osjetljivost na ambroziju, a evo nekoliko savjeta koji će vam je donekle ublažiti!
Kolovoz, rujan i listopad su tri mjeseca u godini kada osjetljivost na ambroziju ide punom parom, a vjeruje se da je oko 10% stanovništva pogođeno njezinom prašinom, kao i način na koji sve veći broj pojedinaca iskusi loše učinke ove jednogodišnje biljke.

Ambrozija niče od samog početka srpnja do kasne berbe, u svakom slučaju svoju punu snagu cvatnje doživljava upravo u ovom trenutku, krajem kolovoza i početkom rujna, a mnogi ljudi koji su preosjetljivi na nju iskuse loše posljedice problema s disanjem i šmrkanje, kao i različite nuspojave, npr.
trnci, suzne oči – osjetljivost na kapcima
grebanje u grlu
curenje ili zategnut nos
trzanje ili hripanje u prsima
pritisak u sinusima, što može uzrokovati agoniju lica
povećana, pomalo plava koža ispod očiju
smanjen osjećaj mirisa ili okusa
užasan san

U slučaju da u večernjim satima ne možete klimati glavom i udišete na usta jer vam nos po svemu sudeći nedostaje, a užasno peckanje u grlu i izjedajuće oči nad glavom, opustite se! Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da smanjite osjetljivost na iritaciju.
Ono što je najvažnije, zapamtite da je nakupljanje prašine najviše u prvom dijelu dana, a najmanje nakon pljuska, pa znajući to, možete prilagoditi svoje vježbe i uskladiti svoje vrijeme vani na neočekivani način. Štoviše, evo nekoliko jednostavnih i korisnih savjeta koji će vam pomoći u ublažavanju nuspojava osjetljivosti na ambroziju.


Pod pretpostavkom da je vjetrić, savjet je da pokušate ne uzlijetati iz kuće, jer se tada šalje najviše čestica prašine. U slučaju da tijekom dana puno energije ulažete u prirodu ili vani, zaista se želite tuširati i prati kosu svaku večer, dok je redovno pranje ruku tijekom dana obavezno.
Još jedna preporuka je da odjeću nikada ne sušite vani, jer se na njoj nedvojbeno mogu skupiti čestice prašine koje će kasnije biti u vašoj blizini. Trebali biste često mijenjati jastučnice i materijal za krevet te nakon svakog ulaska u kuću obući nešto drugo. Također možete pratiti svakodnevne detalje vezane uz centralizaciju prašine u zraku na stranicama Agencije za zaštitu okoliša, s ciljem da se na vrijeme dogovorite.

By admin