OVA HRANA SPRIJEČAVA ALCHAJMEROVU BOLEST: Evo šta treba da jedete protiv opasne demencije!

Demencija je opasno oboljenje koje pogađa sve više ljudi, a evo kako da se hranite i spriječite njeno razvijanje!

Demencija je opasno oboljenje koje uništava kognitivnu sposobnost čovjeka i u razvoju dolazi do potpunog gubitka pamćenja, a evo koja hrana spriječava pojavu Alchajmerove bolesti, piše “Lepa & srećna“…

Istraživanja pokazuju da je MIND dijeta, kombinacija mediteranske i DASH dijete, odličan način ishrane protiv demencije. Ova dijeta podrazumijeva da jedete zeleno povrće, bobičasto voće i žitarice, a da izbjegavate puter, sir. prženu hranu i peciva. Prepručuje se da svakog dana jedete 6 malih porcija zelenog povrća u kombinaciji sa drugom vrstom povrća. Bobičasto voće treba da jedete dva puta sedmično, ribu jednom, piletinu dva puta u toku sedmice, a preporučuje se čaša vina dnevno.

Treba da užinate orašaste plodove, 3 obroka u toku dana treba da sadrže jela od žitarica, a mahunarke se preporučuju dva puta sedmično. Ovaj režim ishrane dozvoljava 3 porcije sedmično crvenog mesa, jednom sedmično porciju pržene hrane, a ukoliko ne možete da odolite pecivu ili slatkišu dozvoljeno je maksimalno 4 porcije sedmično.

Haber.ba