Ne možete spavati noću: Nakon ovoga zauvijek ćete uživati u lijepim snovima svake noći

Oko 15% ljudske populacije pati od nesanice. Svake noći ljudi trebaju oko 8 sati dobrog sna kako bi podržali normalno stanje fiziološkog i psihološkog zdravlja. Proučili smo razloge nesanice i pronašli učinkovite metode kako bismo ih riješili.

Slijedeći ove jednostavne preporuke, moći ćete zaboraviti na nesanicu zauvijek i uživati u lijepim snovima svake noći.

Multipla skleroza

Naučnici sa Sveučilišta u Kaliforniji proveli su studiju koja je pokazala povezanost između multiple skleroze i nesanice. Bilo je 2300 osoba s multiplom sklerozom, a 70% ih je imalo poremećaj spavanja.

Uz osjećaj umora (osobitost multipla skleroze) osoba ne može zaspati najmanje 30 minuta. Često moraju popiti tablete za borbu protiv nesanice. U rizičnoj skupini nalaze se osobe u dobi od 20 do 50 godina.

2. Stres

Rezultati studije američke akademije medicine spavanja pokazuju da stres može uzrokovati nesanicu. Thomas Roth i njegovi kolege sigurni su da je način na koji pacijent bavi situacijom vrlo važan. Što više mogu odvratiti i udaljiti od izvora stresa, to bolje.

Kada se osoba stalno pod stresom, nesanica može postati kronična.

3. Energetska pića

Potrošnja energetskih napitaka narasla je posljednjih nekoliko godina. 4-godišnja studija koju su proveli stručnjaci Sveučilišta Camilo José Cela (UCJC) ocijenila je pozitivne i negativne učinke energetskih pića na ljude. Sudionici su tvrdili da imaju više snage i izdržljivosti, ali postaju nervozniji i imaju nesanicu.

Negativne posljedice povezane su s kofeinom u pićima koja stimulira središnji živčani sustav.

4. Astma

Tim istraživača sa Sveučilišta u Pittsburghu otkrio je da je nesanica vrlo rasprostranjena kod odraslih osoba s astmom. 37% ispitanika koji su imali probleme s disanjem također je imao poremećaje spavanja. Sudionici s nesanicom smatrali su se teže rješavati svoje stanje i patili su od depresije i drugih simptoma.

Znanstvenici smatraju da je za bolesnike s astmom vrlo važno liječiti njihovu nesanicu što je prije moguće.

5. Moždani udar

Istraživanje koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Surrey pokazuje da pacijenti koji imaju moždani udar imaju i probleme spavanja koji općenito utječu na kvalitetu života. Istraživači smatraju da problemi s spavanjem kod pacijenata s moždanim udarom uzrokuju niz faktora koji doprinose, kao što je veći psihološki pritisak, bol i nelagoda, kao i smanjena razina tjelesne aktivnosti.

Važnost sna tijekom razdoblja oporavka ne treba podcijeniti jer spavanje pomaže osobi da održava svoje fizičko i psihičko blagostanje.

6. Alkohol

U studiju na Sveučilištu John Hopkins sudjelovalo je 4.970 odraslih osoba. Sudionici su znanstvenicima rekli broj dana kada su u posljednjih 3 mjeseca pili 4 ili više pića u jednom danu. Odgovori su korišteni za izračun prosječnog broja dana kada su sudionici pili alkohol. Sudionici su također tvrdili da imaju probleme s spavanjem.

Rezultati su pokazali da osobe koje piju 2 ili više puta tjedno često su osjetljive na probleme s spavanjem.

7. Menopauza

Poznato je da žene češće imaju nesanicu. Nova studija na Državnom sveučilištu Pennsylvania sugerira da se tijekom menopauze rizik od nesanice povećava za nekoliko puta. Najpopularnije pritužbe su poteškoće u spavanju i smanjenje ukupne kvalitete spavanja.

Od 3.302 sudionika, više od jedne trećine imalo je nesanicu. Prijavili su da se noću probudilo.

8. Slabi imunološki sistem

Dr. Eamonn Mallon sa Sveučilišta u Leicesteru pokazao je da imunološki sustav može biti i razlog nesanice. Biolog kaže da je popularna pogrešna predodžba da, kada smo bolesni, spavamo više. Međutim, istraživanje koje je proveo pokazao je da je nesanica uzrokovana bolešću vrlo široko rasprostranjena.

Slab imunološki sustav može dovesti do bolesti koja uzrokuje poremećaj spavanja.

9. Gledanje televizijskih emisija

Šta pomaže u boljem snu:

1.Joga

2. Bilje

3. Sok od višnje

4. Svjetlosna terapija

Prema Grace Deanu sa Sveučilišta u Buffalu, svjetlost igra važnu ulogu u održavanju dnevnih ritmova. Velika količina svjetlosti ili nedostatak utjecaja na vaš ciklus spavanja.

Nije nova stvar za liječenje poremećaja spavanja sa svjetlom, ali ova studija ispituje jedinstvenu metodu. Naočale s ugrađenim svjetiljkama su prijenosne alternative za ogromne kocke svjetlosti koje su se koristile u prošlosti.

5. Meditacija

David Black sa svojim kolegama na Sveučilištu Južne Kalifornije provodio je mali klinički pokus u Los Angelesu 2012. i njihova je analiza uključivala 49 osoba (prosječna dob 66 ​​godina). Rezultati su pokazali da razmišljanje meditacija igra ulogu u rješavanju problema povezanih s nesanicom.

Meditacijski pacijenti pokazali su poboljšanje kvalitete spavanja. Njihova je depresija nestala, kao i njihova anksioznost, stres i umor.

6. Sjajne naočale

Znajući da pojedinci s nesanicom vjerojatno neće promijeniti svoje načine, istraživači iz Columbia University Medical Center testirali su metodu kako bi se smanjili štetni učinci izloženosti večernjim ambijentalnim svjetlom, a ipak dopuštaju korištenje plavih svjetlosnih uređaja.

Korištenje jantarnih tonova koje blokiraju plavo svjetlo smanjuje učinke. Osim otklanjanja nesanice, arterijski tlak pacijenata smanjio se.

7. Pravo mjesto

Svatko ima svoje omiljene pozicije u snu, ali kako se ispostavlja, neke pozicije su bolje od drugih. prema dr. John Douillardu, spavanje na vašoj lijevoj strani korisno je za vaše zdravlje.

Takav položaj olakšava limfnu drenažu iz vašeg mozga, potiče pravilnu probavu i podupire zdravu funkciju slezene. Dakle, pokušajte spavati na lijevoj strani i vidjeti kako se osjećate.

Jeste li ikada patili od nesanice? Kako ste se borili? Podijelite svoje priče s nama u odjeljku komentara u nastavku!