Redovito i ispravno prozračivanje prostora je vrlo bitno u borbi protiv vlage. Ona se stvara kroz disanje, znojenje, kuhanje, kupanje i sušenje rublja.

Kućni ljubimci i sobno bilje također mogu biti uzrok prekomjerne vlage u kućanstvu. Četveročlana obitelj sa umjerenim aktivnostima, dnevno proizvede od 10-12 litara vode u obliku vodene pare. Provjetravanjem se smanjuje vlaga, a ujedno se i dobiva potrebna količina kisika za zdrav i kvalitetan život, piše “Novi

Pojam “iskorišten” ili “vlažan” zrak može imati puno uzroka. Najčešći su slijedeći:

-Kuhanje, tuširanje, sušenje rublja u zatvorenom
-Namještaj, tepisi i drugi materijali ispuštaju miris
-Kisik se iskorištava i akumulira se ugljični dioksid

Pravilno prozračivanje može spriječiti plijesan:
Vlaga koja se kondenzira na hladnijim dijelovima kao što su primjerice kutevi soba, vanjski zidovi i prozorska okna i okviri, jedan je od glavnih preduvjeta za zarazu plijesni. Ako nema propusta u gradnji, redovitim prozračivanjem i pravilnim grijanjem može se spriječiti zaraza plijesni. Prozračivanjem se također uklanjaju neugodni mirisi i višak ugljičnog dioksida koji utječu na kvalitetu stanovanja.

Kako se pravilno prozračuje?
Potrebno je više puta dnevno prozračiti, barem ujutro i navečer. Prozor i vrata sobe bi trebali biti širom otvoreni nekoliko minuta. Time će toplina, vlaga i „iskorišteni“ zrak biti zamijenjeni hladnim, suhim i „svježim“ vanjskim zrakom. Zidovi neće biti ohlađeni u tako kratkom vremenu, te će soba opet ubrzo biti ugodno topla. Tokom prozračivanja ventili radijatora bi trebali biti zatvoreni.

Savjeti za prozračivanje

-Nemojte ništa stavljati na prozorske klupice, što se ne može brzo ukloniti (neće vam se dati svaki put micati stvari)
-Trebalo bi prozračivati prostor i kod kišnog i maglovitog vremena. Kod hladnijih vanjskih temperatura, vanjski zrak je i dalje manje vlažan nego onaj unutra.
-Nemojte previše ohladiti sobe po zimi, koje se manje koriste, kao što su spavaće sobe. Lagano grijanje zagrijava zrak i zidove prostorije koji mogu poprimiti vlagu. Prozračivanjem se može ukloniti vlaga.
-Imajte zatvorena vrata od hladnijih prostorija jer bi se vlaga iz toplije prostorije mogla kondenzirati u vlagu u hladnijim prostorijama.
-Nemojte veći namještaj postavljati blizu zidova. Zavjese bi trebale biti odmaknute od zidova kako bi zrak mogao strujati iza njih.
-Nemojte postavljati radijatore bez razmaka od zida, to dovodi do mogućnosti gubitka topline.

Suteren i podrum – ljetni problem
Nikako nemojte pokušavati takve prostorije provjetravati za ljetnih vrućina. Prostorije u suterenu ili podrumu uglavnom i po ljeti imaju hladne zidove tako da će po vrućinama samo još više vlage ući u prostoriju i kondenzirati se na zidovima. Kako ne bi dolazilo do razvoja plijesni i kondenzacije vlage trebalo bi takve prostorije po ljeti prozračivati samo za vrijeme nižih vanjskih temperatura, noću ili rano ujutro.

By admin