Želite li regulisati krvni tlak u obzir morate uzeti sve komponente koje na njega utječu: stres, prehranu i tjelesnu aktivnost.

Smanjite unos soli

 

Sol ne treba izbaciti iz prehrane nego treba regulisati njen unos. To je najbolje učiniti tako da kuhamo sa smanjenom količinom soli i biramo hranu koja prirodno ne sadrži sol, odnosno natrijum. Umjesto soli, koristite kod pripreme jela razne začine.

Brza hrana, pekarski proizvodi i razne grickalice sadrže puno soli, odnosno natrijuma i trans masnoća koje utiču negativno na krvni tlak, piše “Ordinacija“…

Vlakna

Vlakna se nalaze u voću, povrću, orašastim plodovima, mahunarkama i žitaricama cjelovitog zrna. Sirovo voće, posebno (ekološki proizvedene) jabuke i kruške, treba jesti s korom jer tu se krije najveća zaliha vlakana (oko 30 posto više). Istraživanja su dokazala kako osobe koje ne konzumiraju namirnice bogate vlaknima imaju puno veće šanse za razvoj određenih bolesti, a jedno od njih je i problem povišenog krvnog tlaka.

Budite aktivni

Povećana tjelesna masa/pretilost ima značajan učinak na povećanje krvnog tlaka stoga se osobama sa viškom kilogrqama savjetuje da pažljivo biraju namirnice. Odvojite 30-ak minuta dnevno za aktivnost koja vam je najdraža.

Jedite tamnu čokoladu

Tamna čokolada sadrži flavonoide koji krvne žile čine elastičnijima, a da konzumacija iste snižava krvni tlak dokazano je u velikom broju studija. Na dan sebi priuštite oko 15 g tamne čokolade s najmanje 70 posto kakaa.

haber.ba

By admin