LJUDI UMIRU ZBOG UJEDA STRŠLJENOVA, a ne znaju da OD OVOGA ONI PADAJU MRTVI!

Dolaskom vrelih dana, povećao se broj insekata, a poseban problem predstavlja invazija stršljenova.

Ali, jedan čovek iz Srbije poslao je tamošnjim medijima fotografiju svog patenta, te je odlučio da pomogne svima koji se bore sa najezdom insekata.

On je osmislio izuzetno praktični recept koji može da olakša i donese pobedu svakog od nas u ratu koji vodimo sa stvorenjima čiji ubod može da bude veoma opasan, čak i smrtonosan.

– Komšije su mi se na početku smijale zato što kačim flaše i čaše po svojoj lozi, ali me nije bilo briga. Ja moram da zaštitim svoju decu od osa i stršljenova koji napadaju grožđe, a kolateralna šteta su na kraju nedužni klinci koji se igraju napolju. Za njih jedan ubod može da bude koban – istakao je Goran.

Na plastične flaše je zalepio samo dve stvari koje u kombinaciji deluju ubitačno na leteće napasti – lepak za hvatanje miševa i slatko od voća (naglašava da je nekada probao i sa sokom, i da je bilo podjednako efikasno).

Promešao je magičnu supstancu i zakačio flaše na mestu gde uzgaja lozu, a svakog dana je u njima vidio svoje nove “žrtve”.

Sada se u sopstvenom dvorištu i bašti oseća bezbednije i zna da je doprineo tome da njegova deca budu sigurnija u svakoj igri.

Prirodne metode teranja svih vrsta insekata iz vašeg doma

 

Mreža je najbolja zaštita

Mreža na prozoru izrazito je korisna jer sprečava ulazak ne samo komaraca i muha nego i skakavaca, kojih se inače teško rešiti drugim metodama, piše “espreso”

Ne dirajte jelenke jer vam neće naškoditi

Jelenak se hrani trulim voćem i ne izaziva štetu. U nekim je zemljama i zaštićen jer mu se broj smanjuje. Pokupite ga na papir i izbacite iz kuće.

Roštilj bez komaraca

Želite li da sprečite da vas komarci gnjave dok uživate u roštilju na otvorenom, bacite na ugljen grančicu ružmarina ili kadulje. Miris gorućih aromatičnih biljaka odbiće krvopije.

Paprena metvica tera sve štetočine

Pomešajte 30 mililitara ulja paprene metvice s litrom destilirane vode, natočite je u posudu sa sprejom i poprskajte sve kuhinjske površine.

Na muve crvenom muholovkom…

Komarci ne mogu podneti miris lavande, limunastog eukaliptusa, cedrovine, čajevca, karanfilića i citronele. Ali ako uveče ostavite upaljeno svetlo i otvoren prozor, zavući će se u kuću čak ako im tamo ne miriše.

Najsigurnije rešenje su mrežice na prozorima, a korisno je i rešiti se ustajale vode – onu u zdelicama za kućne ljubimce i kupkama za ptice trebalo bi menjati barem dvaput na tjedan, a iz vrta ukloniti predmete koji skupljaju kišnicu. Komarci su najaktivniji ujutro i uvečer za razliku od muha koje su u to doba “pospane”, pa ih je lakše pogoditi muholovkom.

Bolje je gađati malo iznad nego po sredini jer muve na opasnost reaguju tako da polete uvis. Najbolje su crvene muholovke zato što muhe slabo vide tu boju.

Stenice se vraćaju

Stenice su aktivne noću, a njihovi ugrizi izgledaju poput osipa. Poslednjih se godina ponovno pojavljuju u razvijenim zemljama. Vrlo ih se teško rešiti, pa je to najbolje prepustiti stručnjaku.

Pranje rublja na visokoj temperaturi

Broj grinja koje žive u prašini smanjićete redovitim usisavanjem. Pranje posteljine na temperaturi od 60 stupnjeva takođe ih uništava.

Moljci vole i kuhinju

Zimsku odeću pre spremanja u ormar dobro operite i osušite te u ormar stavite malo lavande. Da obeshrabrite kuhinjske moljce, zatvarajte namirnice u staklene ili plastične posude.

Bubauše ne idu u uho

Verovanje da se bubauše zavlače u uvo urbani je mit. One su bezopasne, a u vrtu reguliraju broj štetnih kukaca. U kuću ih privlači prolivena voda.

Temeljito usisavanje uklanja buve

Buve u kuću ulaze na leđima ljubimaca, pa ih redovito četkajte i perite. Ako se buhe zavuku u tepih ili tapacirani nameštaj, potrebno ga je temeljito usisati.

Ne pušite dok prskate

Pri prskanju hemijskim preparatima pazite da ne udišete njihove plinove, zaštitite kožu i nemojte pušiti dok prskate. Pazite i da ne dođu u dodir s hranom.

Muve mrze eukaliptus

U gazu zamotajte metvicu, lovor, klinčić ili bosiljak i obesite kraj otvorenih vrata. To će odbiti muhe. Ili uzmite vatu koju ste nakapali eteričnim uljem eukaliptusa.

Pridržavajte se uputa na insekticidima

Odlučite li se za neki komercijalni pripravak protiv buba, strogo se pridržavajte uputa. Većina sredstava opasna je za ljude i kućne ljubimce.