Kuću u kojoj žive su stavili pod staklenik da im zimi bude toplo

I vrt se nalazi pod staklenikom, a biljke u njemu služe za prehranu, ali i za pročišćavanje zraka unutar kompleksa. U kući sakupljaju kišnicu, a otpadne vode filtriraju i tako navodnjavaju vrt

Veliko čuđenje izazvala je obitelj iz okolice Stockholma u Švedskoj kada je svoju kuću stavio pod staklenik kojem je staklo debelo četiri milimetra. Napravili su to kako bi im u kući bilo toplo, a računi za grijanje mali, ali i kako bi mogli dulje uzgajati voće i povrće u vrtu koji je također pod staklom.

Marie Granmar i Charles Sacilotto na tu ideju su došli vidjevši uradak švedskog arhitekta Bengta Warnea iz 70-ih godina – koncept gradnje koji je nazvao Naturhus (Nature House). Warne je prvu takvu kuću izgradio u Stockholmu za svoju obitelj. Bila je okružena staklenikom. Koristio je prirodu kako bi kuću i vrt održavao, a otpadne vode je pročišćavao.

Sakupljao je kišnicu za kupanje, pranje posuđa, rublja… Biljke su mu pročišćavale zrak unutar staklenika i obogaćivale ga, sunčevi kolektori su pohranjivali energiju u spremnicima ispod kuće itd.

Marie i Charles su odlučili izgraditi svoju vlastitu verziju Naturhusa. Pronašli su posjed s ljetnom kućom i oko nje su instalirali staklenik koji ih je stajao oko 530.000 kuna.

 

STAKLENIK-2

Unutar staklenika su napravili centrifugalni sustav pročišćavanja otpadnih voda koji služi za navodnjavanje vrta. Dio vrta se nalazi, također, pod staklenikom, a u njemu im raste mnogo mediteranskog bilja pa čak i smokve. Sakupljaju kišnicu, imaju solarne kolektore…

Na krovu se nalazi terasa na kojoj sada, unatoč oštroj skandinavskoj zimi, mogu sjediti tijekom cijele godine, otkriva portal treehugger.com.

Pogledajte kako to izgleda u videu:

Izvor: 24sata