Orhideja se smatra simbolom ljepote, ljubavi i otmenosti i veoma je čest izbor kada su pokloni u pitanju. Ovaj elegantni cvijet mnogi obožavaju, ali od njega mnogi i zaziru – posebno kada je riječ o presađivanju.
Ipak, pomoću nekoliko osnovnih savjeta i ovaj posao moguće je uraditi bez velike muke.
Kako da znate kada je vrijeme za presađivanje?


Znak da je pravo vrijeme da presadite orhideju, jeste kada na biljci primijetite bijelo korijenje koje izrasta iz saksije. Tada je ona postala velika za svoju saksiju i potrebna joj je nova, veća.
Ako korijenje orhideje počne da trune, to je još jedan znak da je vrijeme za presađivanje, ali i znak da saksija ne pruža pravu drenažu i zadržava mnogo vode.
Idealno vrijeme za presađivanje je odmah pošto biljka prestane sa cvjetanjem, odnosno kada novi izdanci tek počnu da se probijaju.
Šta vam je potrebno?
Kada se upustite u posao presađivanja, biće vam potrebna nova saksija koja je za 2.5 ili 5 centimetara veća u obimu od one u kojoj je cvijet trenutno.
Pored nove saksije, potrebni su i velika činija ili kofa, makaze i ključala voda. Orhideje su osjetljive i podložne raznim bolestima, zato sav alat prethodno sterilišite alkoholom.
Proces presađivanja
Količinu nove zemlje za presađivanje stavite u kofu ili posudu i prelijte je sa duplom količinom ključale vode. Ostavite mješavinu da postigne sobnu temperaturu, a potom odlijte višak vode.
Izvadite orhideju iz trenutne saksije, a potom sterilisanim makazama isijecite mrtve ili trule dijelove koreijna. Pošto je orhideja van saksije, sa korijenja nježno uklonite svu zemlju.
Svaku žilicu i korijen oslobodite i očistite pojedinačno, ali ih nikako nemojte sjeći.
Sada orhideju postavite u novu saksiju, dodajte mješavinu zemlje u posudu. Dodajte zemlju postepeno, a prstima ili pomoću štapića poravnajte zemlju oko korenja. Nastavite da dodajete sve dok zemlja ne dostigne vrh saksije.
Osigurajte da pupoljci stoje upravno i pričvrstite ih plastičnim ili drvenim štapićima kao i ranije.
Pošto ste presadili orhideje, nastavite da ih njegujete kao ranije.

Kako se njeguju?
Ukoliko ste stigli do procesa presađivanja, verovatno orhideje uspješno i njegujete, ali nije zgoreg ponoviti da one vole vlažan vazduh i da ih je poželjno, u zavisnosti od temeprature prostorije, prskati vodom jednom do dva puta dnevno.
Orhideje vole lako propustljivu zemlju, najbolje uspijevaju na plodnom humusnom tlu.
Idealno bi bilo postaviti biljku u blizini prozora koji gleda ka istoku, ali ukoliko to nije moguće važno je samo ne premještati je previše često.
I korijenju je potrebna svjetlost zato je umesto keramičkih saksija bolje koristiti plastične pomalo providne.
Orhideju ne treba previše često zalivati, dovoljno je na 8 do 12 dana – biljka nikada ne treba da “pliva” u vodi.
Ukoliko se tokom zime biljka nalazila u hladnoj prostoriji listovi mogu da požute, ali nema razloga za brigu – samo je potrebno ukloniti te listove i nastaviti sa normalnom njegom.

By admin