KAKO SE PRAVI NEVENOVO ULJE – DOMAĆE ULJE OD NEVENA

Neven je veoma cenjen zbog svog lekovitog svojstva. Podstiče cirkulaciju, pomaže u lečenju gnojnih rana i čireva, smiruje upalne procese na koži, sprečava nastanak ožiljaka, leči opekotine, odlično je za one nastale sunčanjem.

Čisti masnu i problematičnu kožu, neguje suvu kožu sklonu ekcemu, leči gljivična oboljenja kože, upotrebljava se kod tegoba sa venama i hemoroidima, u ginekologiji. Zbog prisustva provitamina A, od pomoći je kod psorijaze. Zaista je veoma korisno imati ga u kući.

Nevenovo ulje lako možete sami napraviti.

Nevenovo ulje(protiv rana, lišajeva, ekcema, impetiga, hemoroida, opekotina, gnojnih čireva i gljivičnih oboljenja kože). Recept:

– Uberite u kasno prepodne, pred samo podne otvorene cvetove nevena i nešto malo listova.

-Iseckajte cvetove i listove makazama i stavite sve u široku teglu.

-Prelijte suncokretovim ili hladnoceđenim maslinovim, susamovim ili bundevinim uljem, zatvorite (poklopite) teglu i stavite na sunce i toplo mesto. 1 čaša ulja – na jednu čašu cvetova nevena.

-Neka tegla stoji na suncu 4 do 5 nedelja. S vremena na vreme promućkajte.

 

–Nakon toga, ulje procediti kroz sterilnu gazu i čuvati u čistoj i suvoj staklenoj boci, na tamnom i hladnom mestu.

Pažnja: nevenovo ulje zna da oksidira. Uvek kada uzimate ulje od nevena proverite da nije promenilo boju ili se užeglo, jer je tada izgubilo lekovitost.

Ulje od nevena se može piti kod osetljivog želuca sa ranicama ili postojanja čira na želudcu i dvanaestopalačnom crevu, dve kašike dnevno pre jela, samo napominjemo da ulje mora biti sveže i sa jestivim uljem napravljeno.

U narodnoj medicini, od ove biljke prave se brojni melemi protiv impetiga, suvih i vlažnih ekcema i perutavih lišajeva. Stimuliše stvaranje novih čelija, otklanja gnojne iscedke, pa se koristi protiv gnojenja korena nokta. Neven se pokazao kao izuzetno efikasno sredstvo protiv gljivica, naročito kandide.

Melem protiv proširenih vena:

Zagrejati pola kilograma svinjske masti na tihoj vatri. Kada se potpuno istopi, dodati dve šake svežih cvetova nevena i šaku isušenih zelenih, bodljikavih ljuski od divljeg kestena. Pustiti da zapeni , skinuti sa šporeta i mešati 5 minuta. Poklopiti i ostaviti na hladnom mjestu 24 sata. Nakon toga polako zagrejavati uz stalno mješanje dok se potpuno ne istopi. Procediti kroz sterilnu gazu i sipati u čistu i suvu teglicu. Čuvati na tamnom i suvom mestu. Vene mazati melemom svako veče, bez masiranja odozdo na gore.