SAZNAJTE KAKO LAKO UKRASITI TORTU FONDANOM – KAKO NAPRAVITI FONDAN MASU NAJJEDNOSTAVNIJE

SAZNAJTE KAKO LAKO UKRASITI TORTU FONDANOM3

Naša fondan smesa je ista kao kupovna, zašto bacati pare na gotovu smesu kad je za mnogo manje novca možemo i sami napraviti.
Sastojci
100 gr margarin
100 gr med
1 kom želatin 10 gr
oko 1500 gr šećer u prahu

Priprema
Margarin i med pomešati pa staviti da provri. Čim provri skloniti.
Želatin razmutiti u 60ml vode i mutiti dok se ne razbije sav.
U posudu staviti oko 500 gr prah šećera pa istresti želatin margarin i med, mešati kašikom ili mikserom, onim mutilicama za testo dok se ne dobije ujednačena smesa, onako gušća.
Postepeno dodavati prah šećer i mesati, posle mesiti jer više neće biti mekano.
Izvaditi na radnu površinu pa mesiti kao obično testo dodavajući šećer

Smesa je gotova kad više se ne lepi za ruke i površinu, da ne bude ni premekana ni pretvrda. Kad je mekana onda se lepi a kad je pretvrda onda se drobi. Farbate je tako što odvojite deo smese i sipate tečnu farbu za kolače. Ja sam za prvi put radila sa bojom u prahu pa sam videla da se ona tesko spaja, izaberite ipak tečne, dodajte još malo šećera i biće bolje.
Obavezno posipajte šećer u prahu dok je rastanjujete, da se ne lepi za površinu. Smesa koja vam preostane umota se u kesu i ostavi na hladno, može da stoji do mesec dana. Ako se stvrdne možete da je premesite. ja sam malo pokvasila ruke pa premesila a to se radi i sa margarinom, ne otopljenim. Takodje tako se i lepi ako pravite cvetiće ili neke oblike.
Morate da pazite jer se jako brzo suši, čim zavrsite sa jednim delom odmah ostatak vraćajte u kesu. Od ove količine sasvim je dovoljno za jednu veliku tortu, dobije se 2kg smese, naravno sve se može korigovati. napraviti od pola mere.