Kada vas pitaju: Šta čekaš, kad ćeš da rodiš dijete? Evo kako da im zapušite usta!

Ako ste napunili 30 godina i dosta vam je ljudi koji vas stalno ispituju kada ćete roditi dijete, vrijeme je da im začepite usta.

Novo istraživanje sa Univerziteta Koimbra u Portugalu pokazuje da “starije” majke u prosjeku žive duže od onih koje su rodile mlađe. Istraživači su uporedili životni vijek majki širom Evrope, od dana kada su rodile prvo dijete do njihove 65. godine. Zaključili su da žene koje su rodile kasnije imaju veće šanse da će živjeti duže od onih koje su rađale u tinejdžerskim ili dvadesetim godinama, piše “Večernji“…

“Prema našim zaključcima najbolje vrijeme za trudnoću su rane tridesete, tada će žene živjeti najduže“, tvrde autori istraživanja. Studija koja je ranije objavljena u časopisu “Menopause” takođe je tvrdila da žene koje rode djecu u prosijeku s 33 godine žive duže od onih koje su rađale kada su bile mlađe.

 

Ali, nijedno istraživanje ne otkriva zbog čega je to tako, pa se samo nagađa da razlog može biti u manjku stresa ili tome što su majke koje rađaju kasnije starije i ozbiljnije, pa imaju zdravije životne navike.