JEDITE CRVENI LUK: Pomaže u liječenju raka, zaustavljanju krvarenja, štiti srce i još mnogo toga!

Kuhanjem luka ubijaju se ljekovita svojstva. Upravo stoga crveni bi se luk trebao jesti sirov, odnosno neobrađen. Kombinacija je zaista mnogo, a ako ste dovoljno odvažni, možete ga jesti kao prilog gotovo svakom ručku. Možda vas baš ove činjenice o zdravoj ulozi crvenog luka potaknu da ga češće uvrstite u svoje jelovnike:

1. Zaustavlja rast stanica raka

Luk je bogat sumpornim spojevima koji štiti organizam od raka želuca, debelog crijeva, dojke, pluća i prostate. Efikasan je i kod borbe s bakterijama u mokračnom sistemu, piše “Dnevno.hr“…

2. Kontroliše dijabetes

Sirov crveni luk povećava proizvodnju inzulina. Ako ste dijabetičar, imate dobar razlog da redovno jedete svježi sirovi luk.

3. Liječi zatvor

Mučite li muku sa zatvorom, pomoći će vam vlakna koja se nalaze u sirovim lukom. Ona istjeruju toksine i tvrde čestice hrane iz crijeva.

4. Pomoć za upalu grla

Od crvenog luka možete napraviti sok. On će vas brzo izvući i ralja prehlade ili grlobolje.

5. Problemi s krvarenjem iz nosa

Muči li vas krvarenje iz nosa, crveni luk može zaustaviti krvarenje. Ako krv uporno curi, udišite na nos crveni luk neko vrijeme.

6. Štiti srce

Jedete li crveni luk redovno, on će vam zaštititi srce od koronarnih bolesti. Luk kontroliše i visoki krvni tlak te otvara zakčene arterije.

7. Kontroliše nivo holesterola

Sirovi luk kontroliše holesterol te smanjuje loš holesterol (LDL) u krvi