Prema riječima ginekologa akušera dr Dušana M. Protića, sastojci boja za kosu mogu da izazovu alergije, perutanje kože glave, pojavu ranica poglavine, a u nekim slučajevima da doprinesu pojavi raka.

Žene koje često farbaju kosu, u većoj su opasnosti da obole od raka dojke! Ovo je zaključak istraživanja profesora Kefa Mokbela, hirurga londonske bolnice “Princip grejs”.

Njegove studije ukazuju da su žene koje su farbale kosu za 14 posto izloženije riziku od te bolesti od onih koje to ne rade. Do sličnih rezultata došli su i finski onkolozi, a da je žensko uljepšavanje “skupo po zdravlje” potvrđuju i naši stručnjaci, pišu “Novosti“…

Prema riječima ginekologa akušera dr Dušana M. Protića, nije tajna da pojedini sastojci boja za kosu mogu da izazovu alergije, perutanje kože glave, pojavu ranica poglavine, a u nekim slučajevima da doprinesu pojavi raka dojke, kože, jetre, pluća, debelog crijeva.

“Preko kože unosimo sastojke krema, pomada, mlijeka za tijelo, sprejeva”, kaže dr Protić. Dokazano je da dame koje upotrebljavaju boje za kosu imaju veću vjerovatnoću da obole od kancera dojke, od onih koje se ne farbaju. Štetne sastojke sadrže i jeftine, ali i one najskuplje farbe. Najveći problem je što se štetne materije godinama zadržavaju u organizmu i nagomilavaju.

Kako naš sagovornik kaže, među najproblematičnijim sastojcima su sekundarni amini, a sva dosadašnja ispitivanja na eksperimentalnim životinjama potvrdila su tezu o štetnosti sastojaka boje za kosu.

Naučnici nekoliko evropskih instituta dokazali su da je sve što stavimo na sebe, za šest minuta u krvotoku i dugotrajno utiče na naše zdravlje.

“Štetni sastojci koji se najčešće pojavljuju u kozmetičkim proizvodima su ksenoestrogeni – endokrino ugrožavajuće hemikalije, otrovi koji imitiraju estrogene. Kod nas se malo priča o ksenoestrogenima, iako smo svi u svakodnevnom kontaktu sa njima”, kaže dr Protić.

Oni, kako kaže naš sagovornik, šalju lažne signale, ponašaju se kao estrogeni i izazivaju razne poremećaje, od kojih je najblaži oblik smanjena plodnost. Najčešće se u proizvodima za ličnu negu nalaze kao parabeni to jest konzervansi. Novija istraživanja pokazuju da oni uzrokuju mnoge ženske probleme poput endometrioze, cista na jajnicima, fibrocističnih promena u grudima, PMS i vrlo često menstrualne grčeve.

Ugroženi i muškarci

“Sve više muškaraca danas farba kosu, ali i bradu ili brkove, jednom mjesečno kao i žene, pa se i kod njih otrovne materije kumuluju u organizmu”, kaže dr Protić.

“Problem je da osim preko kože, toksične materije ulaze u organizam i preko korijena dlake. U nekim bojama ima i amonijaka, koji je takođe štetan i ima naročito oštar miris koji nadražuje pluća. Nema, međutim, kumulativan efekat.”

Haber.ba

By admin