Evo kako da prepoznate pokvarene namirnice opasne po zdravlje!

U današnje vrijeme, proizvođači hrane dodaju razne aditive i hemikalije u svoje proizvode kako bi ih učinili “boljim” i dugotrajnijim. Pošto ljudi na globalnom nivou sve više obraćaju pažnju na svoje zdravlje, vjeruju da takva hrana može biti otrovna…

Mi vam otkrivamo nekoliko tajni kako da provjerite kvalitet hrane koju unosite i tako spriječite trovanje. Pogledajte o čemu se radi…

1. Švapski sir

Čeznete za švapskim sirom? Onda morate da znate da neki proizvođači dodaju skrob u svoje mliječne proizvode pretvarajući krajnji proizvod u vurdu, piše “Fokuzz“…

Kako da provjerite: Dodajte nekoliko kapljica joda u sir i dobro izmiješajte. Ako poplavi, onda se radi o vurdi lošeg kvaliteta, a ne o švapskom siru.

2. Mlijeko

Da li ste oduvijek željeli da uživate u visoko kvalitetnom svježem mlijeku koje možete da kupite u prodavnici? Većina mliječnih proizvođača u svoje proizvode dodaje mlijeko u prahu i druge dodatke kako bi postigla određeni stepen masnoće mlijeka.

Kako da provjerite: Da biste otkrili lažno mlijeko, pomiješajte ga sa špiritusom u razmjeri 1:2. Ako je mlijeko dobrog kvaliteta, ljuspice će se pojaviti za 5 do 7 sekundi; ako je lažno, biće potrebno mnogo više vremena.

3. Kandirano voće

Kandirano voće ponekad može biti povrće kuhano u šećernom sirupu, a onda sušeno. Zapamtite da pravo kandirano voće nikad nije jarkih boja.

Kako da provjerite: Potopite kandirano voće u toplu vodu: ako izgubi boju ili se potpuno rastvori, to znači da je proizvođač pokušao da vas prevari sa želatinom i bojama za hranu.

4. Puter

Volite li da jedete tost sa puterom za doručak? Budite oprezni, neki puteri mogu da sadrže biljna ulja poput palminog, što ih pretvara u margarin.

Kako da provjerite: Stavite komad putera u kipuću vodu. Brzo će početi da se topi i stvoriće sloj na površini. Margarin će se raspasti u komadiće.

Drugi način da provjerite da li puter sadrži pavlaku, jeste da ga zamrznete i onda isiječete nožem. Ako se komadi jednako i dobro sijeku, pred vama je pravi puter.

5. Bijela riža

Jede vam se rižoto, ali brinete zbog kvaliteta riže? Neki proizvođači zamijenjuju pravu rižu sintetičkom smolom i krompirima: izgleda prirodno, ali nije dobrog ukusa.

Kako da provjerite: Uzmite kašiku riže i zapalite. Lažan pirinač će mirisati na plastiku i stvaraće crni dim.

6. Kavijar

Kavijar je za mnoge od nas luksuzan proizvod. Čak i među brendiranim proizvođačima, ima onih koji prave lažan kavijar. On se proizvodi od algi. Iako izgleda prirodno i ima prirodan ukus, on nije pravi.

Kako da provjerite: Stavite malo kavijara u kipuću vodu. Ako je pravi, proteini će formirati bijeli trag. Lažan će se rastvoriti u vodi.

7. Med

Poizvođači meda imaju razne ideje kako da povećaju težinu finalnog proizvoda – od dodavanja krede i skroba pa do dodavanja brašna.

Kako da provjerite: Rastvorite kašiku meda u vodi i dodajte nekoliko kapi sirćetne kiseline. Ako mješavina počne da se pjenuša i šišti, vaš med ima u sebi kredu.

Brašno i skrob u medu možete otkriti dodavanjem joda – mješavina će potamniti.

8. Majoneza

Za sve ljubitelje majoneze! Kvalitetna majoneza sadrži samo jaja u prahu. Proizvođači ponekad dodaju skrob i aditive što može biti štetno za vas.

Kako da provjerite: Nekoliko kapi joda pomoći će vam da otkrijete skrob jer će mješavina potamniti.

9. Jaja

Jaja se brzo kvare. Ako želite ukusan omlet, neophodna su vam svježa jaja.

Kako da provjerite: Sipajte u čašu hladnu vodu i stavite jaje u nju. Svježe jaje će horizontalno potonuti. Ako jaje ne potone skroz, to znači da nije svježe, ali se može koristiti za kuhanje. Jaje koje pluta na površini najbolje je da bacite.

10. Svježe voće

Ljubitelji smutija koriste samo svježe voće. Zato je važno da provjerite njegovu svježinu. U današnje vrijeme, voćari koriste razne hemikalije dok uzgajaju biljke. Zato voće može da sadrži pesticide i nitrate.

Kako da provjerite: Uzmite jagode, izgnječite ih i pomiješajte sa šećerom. Svježe voće, bez pesticida, sadržaće mnogo soka. Sveže jagode takođe imaju voćni miris i crvene su, a ne tamne boje. Pomorandže će biti čvrste, ujednačene boje i bez plijesni na njima.