Dekoracija zidova kamenom…Interijerima u kojima se želi naglasiti prirodnost predlažemo korištenje kamena kao podnu ili zidnu oblogu.

Jačanjem ekološke svijesti i općeg trenda povratka prirodnom, u uređenju interijera danas je sve traženiji prirodni kamen, bilo kao podna i/ili zidna obloga. Iako se tradicionalno veže uz mediteranski stil ili kontinentalnu rustiku, kamen je sve popularniji i kod uređenja suvremenih, modernih prostora, bez obzira da li je riječ o kućama, stanovima ili poslovnim prostorima smještenim u bilo koji dio grada.

..Više je razloga za njegovu sve češću primjenu –upotreba svih vrsta kamena garantira postojanost, a njegovom upotrebom, kao što je slučaj i s kvalitetnim drvom, obično raste i sama tržišna vrijednost nekretnine. Njegovom atraktivnom izgledu uvelike pomaže i činjenica da kamen dužom upotrebom dobiva svojevrsni originalan ‘pečat’, što doprinosi kreiranju šarmantne, originalne atmosfere koja dodatno oplemenjuje svaki prostor.

 

Osim što kamen već u prirodi dolazi u najrazličitijim bojama i strukturama, daljnje varijacije postižu se različitim stupnjevima obrade, te veličinom i načinom slaganja kamenih ploča. Tako će glatki polirani kamen pridonijeti monumentalnosti i ekskluzivnosti prostora, dok će neobrađeni kamen stvoriti bogatu, ali prisnu atmosferu.
Kako bi ljepota kamena došla do izražaja u svoj svojoj punini, predlažemo kamene zidove što je moguće više lišiti suvišnih dekorativnih detalja poput slika, ogledala, zidnih satova i sl. Umjesto dekorativnih predmeta na takav zid dobro je smjestiti kamin obučen u istovjetan kamen ili pak za suvremeno uređene prostore kamine krajnje minimalističkih linija.

Za zidove koji u nekoj prostoriji nisu obučeni u kamen predlažem upotrebu neutralnih boja kako se zid u kamenu ne bi nepotrebno vizualno ‘zagušio’ te da prostor zadrži specifičan osjećaj prirodnosti .

Pravilnim izborom rasvjete možemo postići odlične efekte – bilo da je riječ o rasvjeti sa stropa ili podnoj, jednom ili više rasvjetnih tijela usmjerenih upravo tamo gdje želimo, na grubo obrađenom kamenu se stvara interesantna igra svjetla-sjene.

Kao zamjena za prirodni kamen nerijetko se koristi dekorativni umjetni kamen za zidove – riječ je o vrlo vjernoj kopiji prirodnog kamena specifičnog za različita podneblja.

Izvor: www.indizajn.rtl.h