BEOGRAĐANKI PRIŠAO SIRIJAC SA MALIM DJETETOM I MOLIO ZA POMOĆ, A ONA GA ODBILA. ONDA SE DESILO

Centar za podršku izbjeglicama je na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici Info Park, nedavno objavio pismo jedne Beograđanke, a mi vam ga prenosimo u cijelosti.
“Jutros silazim iz trole kod Politike i pješačim do posla. Držim kćerku za ruku i lijepo nam je. Posmatramo jutro i grad koji se probudio. Na Zelenjaku nam prilazi Sirijac sa sinom, pita da li govorimo engleski, mi kažemo da govorimo i on objašnjava kako su gladni i kako sin nema šta da jede.

Meni se uključuje auto pilot i moja sebičnost bude brža od mog srca. Odgovaram da nemam novac i izvinjavam se i nastavljam dalje. Pomislila sam da je prevarant.

13612143_1036183076435956_3966880507148056961_n

Međutim, krenu da me prate njegove oči, tople, pune izvinjenja. Ništa mi nije zamjerio kada sam ga odbila, samo se još jednom izvinio sa toliko blagosti i razumjevanja i ostavio me sa ogledalom da se gledam i zapitam ko sam ja i šta nije u redu sa mnom.

Okrenem se bez riječi i krenem da trčim za njima. I Nađa pored mene. Trčali smo uz Lominu pa uz cijelu Kameničku i stignem ga na vrhu ulice i bez teksta mu pružim novac.

Gušilo me u plućima i grlu, plakalo mi se.

Izvinila sam se i otišla.

Ostao je iza mene dostojanstveno i mirno.

Zahvalio se nekoliko puta sa istom onom blagošću, a ja sam pomislila kako je za dlaku falilo da budem još jedna budaletina u moru istih”.

Izvor: 24sata.rs