Ako prestanete da jedete hleb, desiće vam se ove 3 promjene!

Fresh healthy natural bread food group in studio on table

Hleb je mnogima omiljena namirnica bez koje ne mogu zamisliti dan. No, isto tako, ova ugljenohidratna bomba dolazi u puno različitih oblika od kojih su neki štetni za naše tijelo i liniju, dok drugi zaslužuju samo riječi hvale. Saznajte šta će se dogoditi s vašim tijelom ako iz prehrane u potpunosti izbacite bijeli hleb.

Izgubićete kilograme uzrokovane vodom
Hleb je je prepun ugljenih hidrata, a naglo izbacivanje istih iz prehrambenih navika na vašem se tijelu primjećuje gotovo trenutno i to u obliku gubitka kilograma. No nije riječ o instant mršavljenju već o gubitku vode koja se nakuplja u tijelu.

Tijelo skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mliječne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljenih hidrata zadržan u tijelu, u tijelu zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

Nećete više stalno biti gladni
Prerađeni ugljeni hidrati, kakvih je prepun bijeli hleb, u vašem organizmu uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi koji potom vrlo brzo pada. Ove lude promjene mozgu šalju nejasne i nagle signale koji povećavaju osjećaj gladi i žudnju za hranom, zbog čega se debljamo.

 

No to ne znači da iz vaše prehrane morate u potpunosti izbaciti hleb, već da prazne kalorije iz bijelog hleba zamijenite onim napravljenim od integralnih žitarica koje regulišu i balansiraju šećer u krvi.

Energija će vam porasti, a probava se poboljšati
Za razliku od integralnog ili crnog, bijeli hleb ne sadrži vlakna koja su prijeko potrebna za normalan rad crijeva i probave. Upravo zbog toga takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom. Nakon što izbacite bijeli hleb iz prehrane i u svakodnevnu prehranu uvrstite integralne žitarice probava započinje normalan i olakšan rad.

Isto tako, ugljeni hidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ishrana kvalitetna, mozak radi normalno, bez smetnji, no ako hrana za mozak nije zdrava, tijelo reaguje negativno te se pojavljuje osjećaj malaksalosti i umora.