Ako imate OVE smrtonosne biljke, trebate ih odmah ukloniti iz svoje kuće!

1 (2)
Određene biljke mogu biti opasne po zdravlje cijele obitelji. Ovo je popis smrtonosnih biljaka koje trebate ukloniti iz svog doma odmah.

Ova biljka je svrstana kao “najviše otrovna biljka u Sjevernoj Americi”. Simptomi su bolni grčevi, grčevi u trbuhu, mučnina i najviše fatalnih slučajeva koji će dovesti do smrti. Preživjeli iz ove vrste trovanja često doživljavaju amneziju, piše “Narodnamedicina“.

Gluho doba noći (Atropa belladonna)

Njegov slatki okus i bobičasto voće odgovorni su za većinu slučajeva trovanja. Otrov je odgovoran za njegovu toksičnost je atropin i skopolamin koji se mogu naći u stabljici, lišću, voću, pa čak i korijenju. Otrov, ako se proguta, izaziva paralizu mišićima, uključujući i srce, koje može brzo imati smrtonosne posljedice.
Ageratina altissima

Biljka s ravnim vrhom klastera malih bijelih cvjetova, koja sadrži otrovni alkohol, pod nazivom trematol. Čak i meso i mlijeko iz zatrovanih goveda može imati smrtonosne posljedice ako se proguta. Uobičajeni simptomi uključuju gubitak apetita, mučnina, slabost, bolove u želucu, crveni jezik, nenormalan kiselost krvi, i na kraju smrt.

Ricinus communis

Ricinus se obično uzgaja kao ukrasna biljka zbog svog lijepog izgleda. Samo jedna ili dvije sjemenke su dovoljno da ubije dijete, a samo osam sjemena može lako ubiti odraslog čovjeka. Ricin sprječava sintezu proteina u stanicama i može uzrokovati ozbiljne povraćanje, proljev, napade, i dovesti do smrti.

Krunica graška (Abrus Precatorius)

Krunice graška, inače sadrži abrin, izuzetno smrtonosne ribosome za inhibiciju proteina. Ova biljka je porijeklom iz tropskih područja, a često se koristi za nakit i molitvene krunice. Ako sjeme nije oštećeno nisu otrovne, a ako se oni na neki način oštete mogu biti smrtonosne.